Cheesecake a jeho podoby je kapitola sama o sobě. Pečený, nepečený, jahodový, malinový, limetkový a také třeba borůvkový! Pokud máte vy, nebo ten pro koho pečete, rádi fialovou, tak poslední zmiňované ovoce bude jasnou volbou. Stejně jako u mě. Babička měla narozeniny a fialový dort byl tak ten nejlepší dárek.

Co je potřeba za suroviny?

Na korpus a náplň:

Lotus sušenky – 170 g
hořká čokoláda – 50 g
rozpuštěné máslo – 70 g
mražené borůvky – 220–250 g a malá vanička čerstvých na ozdobení
cream cheese (Philadelphia, Buko) – 400 g
crème fraîche nebo zakysaná smetana – 200 g
cukr krupice – 100 g
kukuřičný škrob – 2 lžíce
Na vrchní krém:
zakysaná smetana – 300 g
cukr krupice –250 g
želatina – 3 plátky

Tak jako vždy před každým pečením, předehřejte troubu na 175 stupňů. Dortovou formu o průměru 22 cm a vyložte pečicím papírem.

Rozlámané sušenky vložte spolu s nasekanou čokoládou do mixéru a mixujte do té doby, než je ze všeho prášek. Já jsem mixovala tyčovým mixérem a bylo to asito nejlepší. Přilijte rozpuštěné máslo a ještě chvíli mixujte. Směs rovnoměrně natlačte do formy a pořádně uhlaďte. Pečte 10 minut v předehřáté troubě.
Než se korpus upeče, rozmixujte borůvky. Ve vedlejší míse pak smíchejte cream cheese, zakysanou smetanu a cukr. Vmíchejte všechny borůvky a kukuřičný škrob. Směs nalijte na předpečený základ a pečte dalších 40 minut. Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout, nevyndavejte ale z formy.
Po přestávce na vychladnutí si připravte želatinu, a to tak, že její plátky namočíte do studené vody tak na 10 minut. V kastrůlku rozehřejte zakysanou smetanu s cukrem. Neměla by se vařit, ale neměly by v ní být celé krystalky cukru a měla by být tekutá. Odstavte, vmíchejte vymačkanou želatinu a důkladně promíchejte. Nalijte na upečený korpus a dejte do lednice na pár hodin nebo přes noc, než horní vrstva ztuhne. Čerstvými borůvkami jsem zdobila až na úplný závěr.

Okomentovat

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *